Baricz Gergő – Némán Állni (EP)

Mivel az elmúlt napok egyik legolvasottabb bejegyzése Baricz Gergő daláé volt, így úgy gondoltam nemrég megjelent albumáról írok egy kicsit. Véleményeiteket, mint mindig most is komment formájában várom.

Baricz Gergő 1990. június 26-án született, az erdélyi Gyergyószentmiklóson. Már elég korán elkezdett zenével foglalkozni. Több együttesnek is tagja volt, például a Mittomén, a Lego, a Neuronkillers, illetve a Hot Snowstorm tagjainak számát is gyarapította egy ideig. Az egyetem mellett kocsmazenész is volt, végül a nagy áttörést az X-Factor hozta meg számára. Állítása szerint nem a győzelemért jelentkezett a műsorba, hanem azért, hogy később nevének ismertségéből adódóan több dalt írhasson és sikeresebb énekes legyen. Végül dobogós helyezést ért el, azonban a műsör után is népszerű tudott maradni. Azóta több koncertet is adott már, illetve természetesen albumán is elkezdett dolgozni. Ennek az eredménye ez az EP, amit mind magyar, mind angol nyelven megjelentetett. A hat számot tartalmazó korong a pop, a rock és az alternatív zenei vonalat képvisel. Van itt minden, líra, egy csipetnyi blues, egy kicsi rockabilly. Egyszóval ez a hat dal mindenképpen színes és, véleményem szerint, kicsit sem egyhangú.

533983_368871376539440_1912920411_n

Nagyon tetszik, hogy nem ment el Gergő annyira a mainstream pop zene irányába és nem lett belőle egy Vastag Tamás. Az első dal a Tükrök címet viseli. Hangzásában kissé rockos, illetve alternatív, de van valami ákosos is van benne. Mindenképpen egy lendületes kezdést ad az albumnak és eléggé hangulatos dal ez (6/10). A következő a vidámabb, játékosabb Bitek című dal. Ez egy könnyedebb dal, sokkal rádió barátabb, mint az első dal. A dalszöveg is nagyon vicces és mosolyt csal az ember arcára (8/10). A következő egy líraibb dal. A szerelmes Rés a fejben kissé unalmas, inkább háttérzenének megfelelő. Ez a dal sem rossz, érdekes és egyedi hangzása mindenképpen dicsérendő (6/10). A Némán állni a lemez legismertebb dala, hiszen ez volt Gergő első kislemeze. Nagyon hangulatos, remekül hangszerelt szerelmi vallomás. Szerintem az album egyik messze legjobb dala (10/10). A lassabb Némán állni után egy pörgősebb, “mulatósabb”, Baby-Bebogyó, dal következik. A dal lendületes és vannak igen jó pillanatai, azonban összességében kissé össze-vissza, dalszövege azonban szellemes és vicces (7/10). A korong egy rock ‘n’ roll “balladával” zárul. A 40 éven át, egy vidámabb, kissé a nyolcvanas évek Hungária dalaira emlékeztető dal. A némán állni után a legjobb dal és igazán el tudnék hozzá képzelni egy videoklipet is (9/10).

Összességében el lehet mondani, hogy ez a hat dal a mai magyar pop zenében minőségi anyag, amit bárkinek szívesen ajánlok, hiszen a legtöbbször vidám és “sírva vigadós”. Nem egy világmegváltó EP, azonban egyáltalán nem bántam meg, hogy meghallgattam. Pontszámnak egy 7-est kap, ami azt hiszem reális. Most pedig megyek és azonnal ráteszek az albumról egy-két számot az mp3 lejátszómra…

Címkék: , ,

Hozzászólás